“Ze begrijpen me niet” zegt ze met een zucht. “Ik voel me vaak zo alleen en eenzaam in alles wat er op me af komt. Met wie kan ik hier nu over praten? Ben ik de enige die zich zo voelt? Mijn partner vlucht in zijn werk en sport veel in zijn vrije tijd. Ik heb het idee dat ik nadat we thuis kwamen uit het ziekenhuis alleen maar aan het zorgen ben. Zo gehoopt dat al die spanning en emotie eindelijk zou stoppen wanneer we weer lekker thuis zouden zijn. Maar… ik voel me niet meer thuis. Wie ben ik nog?. Er zijn toch zeker meer moeders die hier tegenaan lopen… maar waar vind ik ze?”

Je hebt een lange, spannende periode achter de rug. Jullie kindje kwam veel te vroeg of werd ziek geboren en alle dromen over hoe het zou moeten zijn, spatten in een keer uit elkaar. De overlevingsstand; daar zat je in de afgelopen weken of zelfs maanden. Je bent van de ene kant trots op hoe jullie het hebben gedaan, dankbaar dat jullie thuis mochten komen met jullie kleine strijder, maar toch… Is dit het? Denk je vaak. “Maar nu genieten he!” hoor je standaard vanuit je omgeving. Het maakt dat je je niet begrepen en eenzaam voelt. Hoe kan dit? Vraag je je vaak af… we hadden het allemaal zo goed voor elkaar.
Een kind krijgen is al een levens veranderende gebeurtenis op zich; laat staan wanneer het ook nog eens allemaal niet is gelopen ‘Zoals het zou moeten’. Je kindje is gewoon thuis en je zou hem of haar niet meer willen missen. Toch is het normaal dat je je soms niet ‘happy’ voelt. Die roze wolk is er echt niet voor iedereen helaas. Voordat je zwanger werd had je een bepaald beeld in je hoofd van hoe het zou zijn. Dat beeld wordt gevormd door dingen die je leest of die je ziet in je omgeving. Het wordt ook beïnvloed door wat anderen tegen jou zeggen.
Wij mensen gebruiken ‘taal’ om een poging te doen om dingen of situaties te controleren. Ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap of geboorte.
Wanneer het dan niet verloopt zoals ‘bedacht’ kan dat als verlies voelen. Je voelt dit in je lijf, je hebt een kort lontje, je ervaart stress. Misschien voel je je vooral lichamelijk moe of ben je neerslachtig en heb je nergens echt zin in.
Tips om jezelf weer terug te vinden.
Praat met ‘lotgenoten’ – Praten met iemand die in een soortgelijke situatie als jou zit of heeft gezeten is thuiskomen. Aan een half woord heb je genoeg. Hierin vind je weer een stukje ‘verbinding’ met jezelf en de buitenwereld terug. Je voelt je in dat gesprek echt even gehoord en gezien, ook al ken je iemand niet of pas een tijdje.
Professionele hulp – Ben niet bang om ‘professionele hulp’ in te schakelen en wanneer je een hulpverlener, coach of therapeut hebt gevonden luister dan goed naar je gevoel: Heb je een fijne klik met deze persoon? Durf ook aan te geven wanneer dit niet zo is.
Me-time – Probeer iedere dag -al zijn het maar 10 minuutjes- iets écht voor jezelf te doen. Al is het je handen scrubben en een lekkere handcrème gebruiken of een warme douche nemen.

Mijn naam is Moniek en ik begeleid vrouwen zoals jij naar meer veerkracht en balans. Dat kan in een individueel traject maar ook in een groepstraject waarin je met andere vrouwen naast de oefeningen uit bijvoorbeeld Acceptance and Commitment Therapy (ACT) je ervaringen deelt.
Wat past er bij jou en bij jouw situatie? Ik denk graag met jou mee in een kennismakinggesprek, mail me om een afspraak te plannen! Of bel of app me op onderstaand mobiel nummer.
Eerst laagdrempelig kennismaken met een workshop of wandeling kan ook!
Ik heb ook een ontspanningsaanbod! Kijk eens in de agenda of er iets voor jou bij zit… Je kunt je tickets reserveren in de webshop van de Puur Geluk Academie.
Liefs Moniek