Hoe tem je een verstand?
Defusie ACT Balans Piekeren

Datum

Ben jij er klaar voor jouw verstand beter te leren kennen? En ben je benieuwd naar hoe ik mijn ACT Mindset zelf inzet in het dagelijks leven? Lees dan deze blog en plan daarna je vrijblijvende kennismaking in! 

Defusie ACT Balans Piekeren

Herken je dat… iemand zegt iets tegen je of jij doet iets waarop iemand reageert en vervolgens gaat het verhaal (en allerlei nieuwe scenarios) in je hoofd een eigen leven leiden. Misschien lig je er ’s nachts wakker van of ben je bang dat die persoon je binnenkort confronteert met wat jij allemaal fout hebt gedaan. En daar is in jouw hoofd inmiddels al van alles bij gekomen! Het voorval is inmiddels misschien al dagen, weken, maanden geleden maar toch… jij denkt er nog steeds aan. Je gaat piekeren, analyseren, misschien zelfs vermijden.  En dat staat je in weg.

 

Allemaal menselijk...

Een keer boos worden, iets verkeerds zeggen, het is allemaal menselijk. Maar waarom kun je dat dan niet gewoon toegeven aan jezelf en naast je neerleggen? Het antwoord is simpel, omdat je verstand je in de weg zit!

Ieder mens heeft een eigen verstand. Superfijn, want in principe is ons hoofd de cockpit voor alles wat we doen, met zelfs een automatische piloot voor noodsituaties. Maar… ieder verstand produceert ook (negatieve) overtuigingen, regels en gedachten. Met ons verstand (Hoofd) overschreeuwen we soms dat wat we voelen of ervaren (Lijf) en graag het liefst zouden willen (Hart). Pas wanneer je je verstand leert kennen én het vervolgens leert te ‘temmen’ ontstaat de ruimte om het leven te kunnen leiden dat jij graag zou willen.  

En ja, ook dan zullen er situaties zijn waarin je verstand je soms in de weg kan staan. Hieronder een voorbeeld van mijzelf.

Kl**tvi**l!!!

 

‘We lopen over de stoep naar school. Aan de overkant staat een groepje mensen met honden. Omdat mijn jongste zoon bang is voor honden ben ik meteen alert. We lopen verder en een van de honden rent de straat over en springt tegen mij en mijn jongste zoontje aan. Paniek! Mijn automatische piloot schakelt standje ‘Fight’ in en vanuit mijn tenen schreeuw ik: ‘Hou die hond toch eens bij je! Hij is bang!’ waarop de eigenaar terug schreeuwt: ‘Ach doe normaal!’. Dat laatste triggerde me helemaal: ‘Kl**tvi**l!’ schreeuw ik er nog achteraan en we lopen verder naar school. Natuurlijk nog vol met adrenaline. Ook de jongens waren onder de indruk. Thuis aangekomen begint mijn verstand:

‘Wat een aso die vent’, ‘Hij zal wel weten dat hij fout zat, anders had hij daar nog wel gestaan’ maar ook: ‘Je hoort niet te schreeuwen waar je kinderen bij zijn! Dat past helemaal niet bij wie je bent’ (Overtuiging/Regel) en ‘Wat als je die man nu volgende week weer tegen komt, hij zal je vast herkennen’ (Over analyseren/neiging tot vermijden), ‘Straks stuurt hij de hond bewust op jullie af’. Het bleef zo de hele dag wel een beetje doorgaan met negatieve gedachten en overtuigingen en dat stond me behoorlijk in de weg.

Daarom ging ik kijken naar wat mijn lijf en hart er eigenlijk van vonden.

Mijn hart zei: ‘Ik wil mijn kinderen beschermen’ (Waarde) en ‘Goed dat je jezelf eens liet horen, je hoeft niet altijd alles te accepteren’ (Zelfcompassie)

Mijn lijf zei: ‘Bah, ik ben er moe van’ en daar gaf ik in eerste instantie aan toe. Die middag had ik een cliëntafspraak die buiten gepland stond. Mijn beste medicijn om mijn verstand te temmen: Wandelen, door weer en wind.

Benieuwd naar de gebruiksaanwijzing van jou verstand?

Ben jij benieuwd naar de gebruiksaanwijzing van jouw verstand? En wil je graag weten wat een ACT Mind set jou kan brengen? Maak snel een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking!

Meer
berichten